Verzorging

Website Beheren

J--7122-10-2015_SFC_iconen_studierichtingen_ J--7122-10-2015_SFC_iconen_studierichtingen_

Verzorging

Profiel van de richting 

In de richting verzorging staat 'zorg dragen voor' centraal. Je leert zorg dragen voor zowel kinderen (baby's, peuters) als bejaarden. Hiervoor zal je de nodige achtergrondkennis verwerven (kinderziektes, beperkingen bij ouderen, enzoverder) niet alleen in de lessen maar ook en vooral via stages in kinderdagverblijven, woon- en zorgcentra of in de thuiszorg. Je leert ook hoe je verpleegkundigen of een paramedisch team kan ondersteunen.  

Profiel van de leerling 

Je hart gaat uit naar het verzorgen van mensen: kinderen en/of bejaarden. Je bent bereid om je in verzorgingstechnieken en vooral communicatie te perfectioneren. Een goede beheersing van het Nederlands met een voldoende rijke woordenschat is je doel: op die manier kan je de nodige nuances leggen in spreken met je doelgroep. Je bent ook bereid om te leren hoe je kinderen in hun ontwikkeling kan stimuleren en hoe je bejaarden actief en mobiel kan krijgen/houden. Je bent echt empathisch: je weet hoe anderen zich voelen, wat anderen nodig hebben en hoe je daarmee moet omgaan. Je bent bovendien betrouwbaar én discreet. 

Toekomst

De zorgsector vraagt meestal een diploma secundair onderwijs. Je volgt dus best een specialisatiejaar (Kinderzorg, Thuis- en bejaardenzorg). Daarna is er ook hoger onderwijs mogelijk bijvoorbeeld in HBO5. 

2de graad
3de graad

Lessentabel Verzorging5de jaar6de jaar
Godsdienst22
Lichamelijke opvoeding22
Engels22
PAV44
Indirecte zorg22
Gezondheid & Welzijn44
Omgang en communicatie44
Seminarie22
Stages1010